Nästan god

Johanna definerad av vänner på Facebook:

God
Intelligent
Intressant
Mångbottnad
Omtänksam
Sjunger underbart
Spännande
Stark
Tankspridd
Trevlig
Vacker
Ödmjuk

Tack för att ni ser mig precis som den jag vill vara. Jag är stolt över vartenda ord och ska glömma alla mina negativa egenskaper för ett tag. Som att jag förvandlas till ett hysteriskt monster så fort jag kliver in i ett tv-redigeringsrum. Någonting märkligt händer uppenbarligen med mitt psyke innanför de väggarna. Plötsligt blir det helt okej att köra över varenda människa som säger emot mig. Men jag är ju trevlig och ödmjuk.

I går kväll hittade jag en liten chokladkaka i mitt tidningsfack utanför dörren. Jag sparade den till i dag och njöt av varenda bit.

Dan före dan före...

Jag vill vara akrobat, världens bästa akrobat. Och rymma med en cirkus och uppträda inför en publik som älskar mig för att jag är så graciös. Jag vill gifta mig med trollkarlen från Lublin som hänför mig varje dag med sina trollerier och hypnotiserar mig med sin skönhet. Och jag flyger mellan trapetserna och svävar som en fågel. Flyger . . .

Nej, nu ska jag sluta med det här läs-mellan-raderna-om-ni-kan-jag-vill-ändå-inte-att-ni-ska-förstå-fast-jag-skriver-det-ändå-tramset. Snart är det jul.

ID, please

Jag vill inte låta djup nu bara för att.

Men ibland inser man vad som betyder något och vad som inte gör det.

Okej, jag misslyckades. Men i går satt jag i skolan och redigerade ett tv-inslag en fredagkväll. Det hade jag förmodligen inte gjort för ett år sedan. Kanske har jag blivit lite vuxnare. Eller barnsligare - det beror på hur man ser på saken.

Ska inte identitetskriser komma i tonåren, så att man har det överspelat när det verkligen gäller?


Ego

I flera dagar har jag tänkt skriva en fyndig betraktelse om någon världsorättvisa eller liknande. Men jag ska vara ärlig: jag har inte brytt mig. Jag har bara tänkt på mig själv. Ibland får jag idéer om att göra den här bloggen mindre egotrippad. Jag misslyckas varenda gång. Fuck.

Helgen blev upp-och-nervänd. Jag tappade bort mig. Veckan började inte bättre - i måndags blev jag musikaliskt våldtagen av en psykopat. Jag ska aldrig mer spela för någon. Hur gör musiker? Hur orkar de klä av sig nakna inför sin publik, gång efter gång? Musik är så grymt mycket mer intimt än sex.

Vem spelar på en pipa

Många barn får höra en godnattsaga innan de somnar. När jag var två, tre år lyssnade jag på inledningen av Lars-Erik Larssons Förklädd gud, en tonsatt dikt av Hjalmar Gullberg istället. Varje kväll, om och om igen. Missförstå mig inte, jag var ingen Mozart. Det var mina föräldrar som tydligen ansåg att jag borde bildas tidigt. Ikväll fick jag hur som helst återuppleva känslan av att till drömsk musik långsamt glida in i en annan värld. Fast inte hemma på Åsbergby, utan i Tonhallen i Sundsvall. Nordiska kammarorkestern var fantastisk och jag mindes för ett ögonblick hur det kändes att ligga där i sängen, fullkomligt trygg. Så trygg som bara ett barn kan vara. För första gången förstod jag också texten. Typ.

Tror du att våren skulle
binda sin blomsterkrans
på alla dödas kulle,
om inte gudar fanns?


Dorian och lydian

Expediten på Handlar'n ville som vanligt vara fyndig igår. En ordvits den här gången:
- Clementiner! Hoppas ingen "clemmer" på dig bara. Det är inte bra.
Jag höll visserligen med, men gick därifrån något chockad. Och jag undrar vad han säger nästa gång. Jag måste köpa något som han inte kan kommentera överhuvudtaget. Något så tråkigt och neutralt att det inte finns något att säga. Tandborstar?
 
Klockan tre i natt, efter några timmars piano- och gitarrspelande, hamnade jag i skolans cafeteria med Mr Joke. Vi sprang gatlopp, köpte choklad och kastade upp blåa, elektriska ballonger i taket. Sedan lärde han mig lydiska skalor och jag tvingade honom att spela gitarr efter noter. Kanske är jag hypnotiserad.


Trollbunden

I Stockholm lärde jag mig att SvT-huset är en enda stor labyrint, att det inte är svårt alls att åka tunnelbana och att jag kanske inte borde ha valt tv som fördjupning när jag ändå inte vill jobba med det. Och att jag måste sova mer och bättre, annars förstör jag mitt liv. Jag fick äta, sova och prata ut hos Mimmi i Stocksund. Det var det bästa av allt.

För mig har det alltid funnits en outtalad princip att inte läsa nobelpristagare. Av den enkla anledningen att jag inte tror att jag kommer att fatta ett skit. Det var en dum fördom. För på tåget hem igår kväll läste jag Isaac Bashevis Singers roman Trollkarlen från Lublin. Och trots att han fick nobelpriset i litteratur för typ trettio år sedan, log jag mig igenom varenda sida. Jag har alltid varit fascinerad av de som vägrar acceptera påståendet att människor inte kan flyga.


Det stora feta syrianska dopet

En syrisk-ortodox präst i röda kläder som sjunger obergripliga meningar och häller vatten i en badbalja av plast. En hop släktingar med kameror som springer runt, pratar och fotograferar vilt. En präst som förgäves försöker få "ordning" på det hela. Och mitt i alltihop min nyfödda kusin William i vit dopklänning - med slöja för ansiktet. Det var ett tag sedan jag senast var på dop, men det jag såg i dag överträffar garanterat alla trygga-räkan-cermonier. Det här var äkta. Det var ungefär som när paret i Mitt stora feta grekiska böllop ska gifta sig. Gånger tio.

Fast jag hade annat att tänka på. Min farbror hade nämligen slängt ut frågan om vem som ville filma dopet. Och jag är ju journalist. Så jag tog på mig uppgiften, med en storslagen tanke om att göra filmen så konstnärlig och vacker som möjligt. Jag skulle utnyttja allt jag lärt mig under året i Sundsvall och se dopfilmningen som en del av min utbildning. Och jag lärde mig faktiskt en sak. Det är skillnad mellan att filma kostymnissar som står stilla och pratar ekonomi med en 50 000-kronorskamera och att försöka skildra ett kaosartat syriskt-ortodoxt dop med en filmkamera i fickformat. En kamera som dessutom stängde av sig själv varannan minut. Jag ska aldrig mer filma något i hela mitt liv. För journalister intervjuar - de filmar inte. Oftast.


Bröströst, here I come

Nu åker jag hem till Åsbergby ett par dagar. För att sedan resa vidare till Stockholm och TV4 och SvT. Och tillbaka till Sundsvall där jag ska ta tag i mitt projekt i höst (vinter): få en djupare röst.
- Gå ner. Gå ner mer i röstläge, var det enda jag fick höra på speakerövningarna i tv-kursen. Dessutom har jag sedan länge insett att jag måste dissa vissa musikgenrer bara på grund av mitt höga register. Därför tog jag experthjälp.
- Är du en snäll flicka? undrade sångpedagogen.
Fan heller, tänkte jag.
- Kanske ser folk mig som det, svarade jag.
Hon förklarade att folk ser mig som jag pratar. Så nu ska det banne mig bli ändring på både röst och image. I vinter sjunger jag jazz och yxmördar alla som inte diskar sin disk i journalisternas lunchrum.

Bloggfunderingar

Det är farligt att blogga. Allt jag skriver här kan vändas emot mig sedan, när jag jobbar som journalist. Det säger vår lärare den här veckan, reportern från Rapport. Jag funderar på att lägga ner. Det är ju på tapeten nu förresten, efter Schulmans bloggstängning. Tyvärr vet jag att jag kommer att sakna det lite för mycket.

Gratis lambi

I måndags förlorade Britney sina barn. I dag ger Aftonbladet Klick henne vägledning: "Så ska hon få tillbaka barnen - steg-för-steg-guide för skandalstjärnan". Britney borde, enligt tidningen, bland annat skaffa sig ett körkort, hitta sig själv och bli en bra mamma. Perfekt. Britney Spears läser säkert svenska Klick. Jag kan se henne framför mig. "Åh, de tycker att jag ska bli en bättre mamma, DET hade jag inte tänkt på förut, vilket BRA råd".

Jag avskyr att köpa toapapper. Hur kul känns det liksom att betala för något som ändå ska ner i toaletten? Tyvärr är det ju inte så mycket att tjafsa om när det väl gäller. Häromdagen var toapappret panikslut hemma hos mig. Jag behövde inget annat, så det enklaste var ju förstås att gå ner till den lilla butiken på hörnet. Det är bara det att de alltid kommenterar det jag köper. Köper jag ägg så undrar de vad jag ska ha ägg till. Köper jag bananer så ägnar de fem minuter åt att hylla bananernas existens. Jag fasade för vad de skulle säga om toapappret, men tillslut fanns ingen återvändo. Det blev det dyraste pappret, med blommor på, för det kändes liksom mer okej. Expediten log brett.
- Laaambiiii, skrek han ut över hela butiken.
Jag betalade och sprang därifrån fort, fort. Utan kasse. Hela vägen hem funderade jag på om toalettpapper inte borde ingå i den allmänna servicen. Eller i hyran. Så att man slipper betala för det och slipper visa för hela kvarteret att man är en sådan människa som faktiskt går på toa.

I morse var det tenta. Jag vet att man ska vara allmänbildad som journalist, men måste man vara både jurist och ekonom också - samtidigt? Förbannade balansräkning.

Den ljusa sidan

Min lägenhet är aldrig så välstädad som veckan innan en tenta. Helt plötsligt öppnas mina ögon, som av ett under, och jag blir städmanisk. Disken måste diskas, NU! För hur ska jag kunna få ro att plugga om jag ser berget på diskbänken? Den obäddade sängen? Dammtussarna under sängen? Andra saker blir också väldigt viktiga. Kolla mejlen. Ringa hem. Skriva blogg. Betala räkningar (!). Och så måste jag ju hinna träna också. Tentor får mig med andra ord att ta tag i mitt liv. Åtminstone det som inte handlar om att öppna några böcker. Kanske skulle jag helt enkelt må bra av fler tentor?

Jag tror att jag kan flyga. Jag tror verkligen det.


Nytt liv my ass

Flest kommentarer på min blogg får jag när jag skriver om shopping och frisyrer. Och till viss del jobb och praktik. Mitt föregående inlägg är talande. Finns det egentligen en enda tjej i hela bloggvärlden som aldrig skrivit "åh, jag mår så bra av shopping!"? Tydligen är det sådant som folk vill höra och bekräfta. Om och om igen. Eller är det bara så att shopping engagerar många?

Jag har förresten en annan ytlig, fånig, "tjejig" sak att bekänna: Jag åt pizza i dag trots att mitt nya liv började i fredags.