Min nya sekreterare


Skulle någon någon gång fundera på varför jag svarar med typ mjauuu eller kdjfdnd eller ööööööööö på msn, så beror det på att Flisa (katten) har hittat ett nytt favoritställe på mitt tangentbord. Hon brukar skriva ut mina mejl också. Snart sköter hon alla mina kontakter med omvärlden. Och hon är inte så verbal av sig.



Surt, surt, surt


Okej, såhär:

1. Jag gräver i två veckor: something is going on in the polishus.
2. Vi får lägga ner. Ingen vill gå ut i media. Men jag vet att det är något fel!
3.
Två dagar senare i Östnytt: "Kriminella byggde om arresten".

Sedan brakar allt lös. Min källa vill helt plötsligt snacka och jag gör
en artikel igår och en uppföljning idag. Men Östnytt var före och jävla skit! Well well - jag kan i alla fall allt om arrestlokalen i Norrköping, upphandlingar och arbetsmiljö vid byggen.

Jag har valt världens bästa yrke, men ibland vill jag bara skriva om dinosaurier och barn hela dagarna.



Projekt utbytt


"Grävet" sket sig, men jag gjorde allt jag kunde, så jag är nöjd ändå. Det är deras fel, de som säger A men inte B. Fuck them.

För nu har jag hittat ett nytt projekt: sjunga på Patricias spelning i helgen. Och I'm exited! Jag har aldrig körat pop såhär förut. Speciellt inte så feministisk pop. Nu sjunger jag "I hate you so much you big dick" på kvällarna utan att reflektera över budskapet. Haha. Fast jo, jag reflekterar, men de tankarna håller jag för mig själv för tillfället.

Hardly notice (låt nummer tre i ordningen) är en av de jag ska köra på. Vacker.



Sommaren fixad


- Jaha, och du blir väl kvar här i sommar, antar jag, sa redaktionschefen.
Och jag ville ju inte säga emot.

Så ja, jag blir väl kvar i Norrköping i sommar, antar jag.

En del av mig: "Yey, nu slipper jag ragga annat sommarjobb! Och så måste de ju tycka att jag har uträttat något bra här, trots allt"
En annan del av mig: I N S T Ä N G D

Men jag är glad och stolt och tacksam. För det ska man vara när det går bra.

(Och vad är det som säger att Stockholm skulle vara mindre instängt? Eller Enköping?)



Panik-PM i kortform


Bakgrund
Ibland hånskrattar ödet åt mig. Vid mitt namn på jobblistan igår stod:
Intervju med 21-årig jonglör från Berlin.

Sådant här händer inte.

Statistik
Antal intervjuade jonglörer det senaste året: 4
Antal övriga jonglörer det senaste året: 2
Totalt: 6

Slutsats
Jag dras till dem.

Frågeställningar för vidare forskning
Finns det ännu fler?
Hur ska det här sluta?



Den nakna sanningen


Ska det vara så jävla svårt att känna sig harmonisk? Det är ju för fasiken det enda jag strävar efter. Men ju mer jag strävar, desto mer oharmonisk känner jag mig.

Man ska vara si. Man ska vara så. Man ska inte bry sig. Men om jag inte bryr mig är jag fel och alla hatar mig. Fast om jag bryr mig, bryr jag mig för mycket. Man ska inte ha tonårskris när man är tjugo. Man ska vara barnslig, men ändå vara mogen och allmänbildad och ha en åsikt om allt. Man ska veta vad man vill ha, men man ska inte visa vad. Man ska vara säker i sig själv, men man ska inte tro att man är så jävla mycket bättre än . . .

Ja. Jag vet.

Man ska inte lämna ut alla sina känslor i en blogg, för då blir man inte intressant mer.

Det här är inte alla mina känslor. Det här är inte jag. Det här är bara en massa svammel. Då är de texter jag skriver för tidningen, som en massa Norrköpingsbor läser varje dag, mer utlämnande.

Därför kan jag publicera det utan att känna att jag blottar mig för hela världen. Jag är ändå naken varje dag, inför 113 000 personer. Det ni.



Mini uppdrag granskning


Den här veckan har jag grävt och grävt. Jag har knappt fått göra några andra jobb, utan ringt runt till myndigheter och begärt information och papper, enligt offentlighetsprincipen. Jag har haft otaliga diskussioner om meddelarfrihet med offentligt anställda. Och jag kan allt om upphandlingar. Jag har varit på väg att släppa det hela, men inte riktigt lyckats. För jag vet att det är något som är väldigt fel.

Och jag vill avslöja. Om jag måste lägga ner det här gråter jag. Det är inte världens största grej direkt, men den är min och jag är ego.

Nu är det helg och jag får fint besök.

image61

Titta vad ego jag är. Jag tar katten som svepskäl att lägga ut bilder på mig själv. Det är sant.



Yoga eller Moto boy


Av misstag hamnade jag på en yoga-klass när jag skulle träna idag. Och jag tänkte att det kanske var meningen att jag skulle vara just där just då. Kanske är yoga svaret på alla mina livsfrågor. Och det här med att andas rätt var faktiskt inte helt omöjligt (jag har väl tagit några sånglektioner i mina dar), så jag var övertygad om att jag var en naturbegåvning.

Ända tills jag kom hem och insåg vad jag kunnat få istället. Patricia hade tänkt ta med mig på
Moto boy, men eftersom jag var och tränade så missade jag det. Hon berättade om hans galna blandning mellan klassisk skolning, pop, rock och queer-stil. Hon berättade att han inlett konserten med en klassisk requiem, med sång och elgitarr. Damn. Jag hade nog blivit väldigt kär i honom om jag hade följt med, så det kanske var lika bra att jag andades på yogan istället.



Kärlek föder . . . vad?


Det är ju gulligt med en kärleksdag. Jag är röd dagen till ära. 

Men:

Mer än hälften, närmare bestämt 63 procent, av ungdomarna i Sverige har någon gång
känt sig utanför på Alla hjärtans dag. Ju mer kärlek desto mer mobbning? Hmm . . .

Det var ju logiskt. Jag tror att vi måste tänka om. 



Hej Sverige, dansband is my thing


Kanske har jag precis gjort mitt livs största journalistiska misstag. Och det var inte ens på jobbet. På Stockholms central kom en ung tjej fram till mig med en fotograf i hasorna. Hon sa att hon var från Aftonbladet och undrade om jag ville vara med i "Vi fem" på baksidan. Jag kände att jag inte kunde neka, trots att jag såg förskräcklig ut. Har alltid velat vara med i en tidningsenkät, men aldrig fått chansen innan. Jag har bara gjort dem. Världens seriösaste fråga fick jag: "Vann rätt låtar i Melodifestivalen igår?" Haha. Och jag var tvungen att svara ja, för de andra låtarna var så dåliga, så jag tycker faktiskt det. Christer Sjögren var ju i alla fall schlager. Och Amy klart bättre än typ Velvet (jag har nog något personligt emot den människan av någon skum anledning).

Så nu kanske detta basuneras ut på kvällstidningens sistasida, och den enda bild Sveriges befolkning får av mig är att jag älskar Christer Sjögren och Amy Diamond. Plus en ful, osminkad nuna. Lyckat, Johanna! Jag måste ägna resten av mitt liv åt att ändra på den bilden.

En liten fråga: Är det väldigt illa att vakna mitt i natten av ett skumt ljud och undra om det är mobilen som ringer eller en ko som råmar?



Hemma hemma


Där stod pianot, som vanligt. Jag blev kreativ och skrev två schlagerrefränger och en jazzballad idag. Alla tre lät väldigt fåniga, så jag dumpade och förträngde dem. Man måste vara kräsen i jakt på den perfekta musiken. Den hade de inte hittat i första kvalet av Melodifestivalen. Inte en enda bra låt idag.

Igår fick jag min första bildbyline i NT. "Var seriös", sa fotografen innan hon fotade mig. Jag ansträngde mig mycket för att se ut som en viktig och allmänbildad utrikeskorre. Nu ser jag väldigt vindögd ut. Nice.



Journalistikens baksidor


Fanns det ett säkert sätt att mäta naivitet, så skulle antagligen alla medieföretag nappa. Det skulle kanske till och med väga tyngre än ett snyggt CV om man vill bli anställd. Ju mindre naiv, desto lättare att få jobb. Alltså: ju mer cynisk, desto bättre journalist. Jag hoppas ändå att de aldrig inför något sådant. Jag skulle torska.

Men jag har lovat mig själv att aldrig bli en cynisk människa. Jag vill inte, vill inte vill inte. Måste jag ge upp min karriär då?

Jag hittade en fransk låt med Carla Bruni (hon är ju på tapeten just nu) och blev lite förälskad i texten som jag faktiskt lyckades översätta.
Raphaël

J'aime les notes au goût de miel, dans le prénom de Raphaël,
Je les murmure à mon réveil, entre les plumes du sommeil,
Et pour que la journée soit belle, je me parfume à Raphaël.
Peau de chagrin, peintre éternel, archange étrange d'un autre ciel.

Pas de délice, pas d'étincelle, pas de malice sans Raphaël,
Les jours sans lui deviennent ennui, et mes nuits s'ennuient de plus belle.
Pas d'inquiétude, pas de prélude, pas de promesse à l'éternel,
Juste l'amour dans notre lit, juste nos vies en arc-en-ciel, Raphaël.



Betraktelser


- Kyrkan borde förnya sina gudtjänster. Jag gick till 
Matteuskyrkan i Norrköping igår och få besökare var under sextio. Suck.

- Jag fortsätter på katt-temat, även på jobbet.

- På NT dricker vi vinglögg och äter choklad på arbetstid.

- Alla tränar på Friskis och svettis här.



Katt och kultur



  
Vi tycker om varandra.

I morse gick jag upp sent och då väntade Flisan utanför min dörr. Hon är min stora kärlek just nu och det allra bästa är att det är ömsesidigt.

Jag ska försöka blogga om annat än katter.

Idag ville jag vara kulturell och upptäcka Norrköping. Så jag besökte Stadsmuseet och Arbetets museum och såg utställningar om förintelsen, alkoholism och industrialiseringen. De berörde mig starkt på olika sätt. Jag funderar på att bli nykterist, fast det är jag nästan redan. Nästan.