Klandra mig ej

Arbetsmarknaden för journalister är ju inte toppen, som alla vet. Om jag inte får jobb som journalist efter examen och väljer att bli informatör i stället - förråder jag mitt yrke då? Är det att gå över till andra sidan? För, som en kollega sa i dag, att vara journalist är ju att värna om det fria ordet.

Jag har faktiskt inte tänkt mig en karriär som informatör på ett företag. Men jag ser det som en möjlighet. Det är inte så lätt att få sådana jobb heller i och för sig. Men om det är enda sättet för mig att tjäna pengar så tänker jag inte skämmas för det. Det är jag som har valt min utbildning och bara jag väljer mitt yrke. Och så är det. Vad som än sägs i redaktioners lunchrum runtom i Sverige.


Hundvakter och lakrits

Vi hade precis mötts på stora torget när en tant med en liten vit hund kom förbi.
- Kan ni bara sitta därborta en liten stund och vakta Kasper medan jag går och handlar? frågade hon oss.
Först blev vi väldigt paffa. Vem vågar lämna sin hund till folk bara sådär? Sedan insåg vi att vi inte hade något bättre för oss och antog utmaningen.
- Här får ni lite godis också, sa tanten.
- Tack, sa jag. Någon som tycker om lakrits?
- Det är hundgodis, påpekade Lisa.
Sedan satt vi där med Kasper och trodde aldrig att tanten skulle komma tillbaka. Vi hade redan utarbetat en strategi för hur vi skulle gå tillväga om lämnade oss där. Då kom hon, och vi fick riktigt godis.

image25
Kasper fann sig snabbt i situationen.

   
Sedan provade vi glasögon och hattar. Jag älskar hattar.

Städmani

Nu har jag gjort något som jag aldrig trodde att jag skulle göra. Jag blev så satans trött på alla bananflugor, allt mögel och intorkat fett på spisen. Jag tänkte att "ska jag bli magsjuk så ska det åtminstone inte bero på mitt äckliga korridorskök". Och jag diskade allas två veckor gamla disk. Jag skurade golv och tak med moppar och trasor. Jag bar ut flaskor och burkar och intorkade, gamla sopor. Jag torkade vaxduken och spisen med medel som luktade kemikalier. Sedan satte jag upp en vädjande lapp där jag bad alla att diska. Det är så sorgligt som det bara kan bli. Men det är rent. Och alla är nöjda och glada, utom bananflugorna.

Sedan köpte jag cheesecake-glass också, som belöning. Jag har inte riktigt fattat grejen med cheesecake innan, men så gjorde Lisa en ljuvlig bakinsats på midsommar och jag blev fast. Faktiskt har jag aldrig heller varit ett stort fan av glass. Men tillsammans. Mm.

image27
Det är fint nu. Och luktar hyfsat gott också.


Djurironi

I går vadade jag genom en åker för att få en bild på en död älg. I dag gjorde jag samma sak - fast det gällde en grillad kråka istället.  Herregud, alla dessa djur. Är inte livet ironiskt ibland?



http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1127409,00.html

Och TT snodde min kråktext. Jorå satt.

Död älg

Ännu ett uppdrag slutfört av Johanna galenpanna. Chefredaktören skickade ut mig med instruktionen "lokalisera en död älg på E18 och fota, utan att stanna på motorvägen". Jag insåg naturligtvis inte det omöjliga i uppdraget, utan tog redaktionsbilen och körde glatt iväg. Men ingen älg så långt jag kunde se. Jag var tvungen att köra på småvägar bredvid motorvägen och på så sätt försöka närma mig älgkadavret. Efter åtminstone fem telefonsamtal och en vägbeskrivning, fick jag klart för mig att jag var på rätt väg. Jag parkerade jag bilen vid vägkanten och promenerade den sista biten fram till bron, där jag hade fått instruktioner om att älgen skulle ligga. Och då såg jag den. På andra sidan en stor veteåker och bakom ett viltstängsel. Jag tvekade i några sekunder. För att komma åt att fota älgen, skulle jag bli tvungen att gå över åkern. Vetet var meterhögt och dyblött. Johanna galenpanna hade högklackade skor och jeans. Och en kamera på ena axeln. Men whatever. Jag hade redan börjat gå, när jag insåg att det nog inte är tillåtet att trampa ned andras grödor, så jag ringde pappa.
- Är det olagligt att gå över folks åkrar?
- Ja.
- Men jag måste fota en död älg!
Och så blev det. Jag var genomblöt upp till midjan när jag kom tillbaka till bilen. Fötterna plaskade i skorna och jag hade antagligen träffat på minst tio fästingar på vägen. Dessutom hade jag brutit mot bondelagen. Men jag fick mina älgbilder.

Längtan

Det har hänt till slut. Jag längtar. Efter gräset, som är grönare på andra sidan jorden. Jag längtar efter människorna som är trevligare på andra kontinenter. Jag längtar efter möten på riktigt.

Fast å andra sidan.


Johannadag

I dag har jag haft namnsdag och fått nio sms och tre telefonsamtal. Ja. Det var ungefär allt som hände.

Man ska inte ha husvagn

Någon la in en artikel i systemet i dag. Den hette "Man ska ha husvagn". Gissa vilken låt nyhetschefen visslade hela dagen. Och då var det naturligtvis kört för min del också. Vi skulle lika gärna ha kunnat dra i gång spontan allsång på redaktionen:

Man ska ha husvagn, då är semestern redan klar. Man ska ha husvagn, det har jag sett att alla har. Man ska ha husvagn och stuva in familjen i. Man ska ha husvagn, för då blir man fri!

Fast jag håller inte med. Envisas man med att inte semestra på hotell, kan man väl lika gärna sova i tält? Ska det vara, så ska det vara på riktigt!

Dagens skummaste dialog ägde även den rum på jobbet. Det var följande:
(Jag berättar om gårdagkvällens polisstrapatser)
Nyhetschefen: - Då ville du väl kanske misshandla en polis?
Jag: - Ja, det var nära där ett tag.
Nyhetschefen: - Men du går väl inte omkring med en elpistol i väskan?
Jag: - Man vet aldrig . . .

Polis potatisgris

Man ska hålla sig väl med vakthavande. Poliser är viktiga kontaker. Hej och hå. Men herregud. Ska man inte, som polis hålla sig väl med journalister också? I kväll ringde jag vakthavande, som vanligt, och frågade vad som hade hänt i dag i Enköping. Nja. Någon misshandel och en bilolycka var det nog, fick jag veta. Jaha? Var det allvarligt? Misshandel är inte världens vanligaste företeelser här, så jag blev väldigt intresserad. Men nej. Det kunde inte han säga något om, då skulle jag få ringa nästa vakthavande som kom klockan tio, för han orkade minsann inte ta fram några uppgifter åt mig. Jag ringde tio över. Nej, han har fortfarande inte kommit. Jag får ringa i en halvtimme innan jag får napp och missar min buss, naturligtvis. Och när nya vakthavande svarar, säger han:
- Nej. Ingen misshandel och ingen trafikolycka. Sorry. Han måste ha sagt fel.

Och jag får vänta en timme och kommer hem halv ett inatt. Kul. Till och med redigerarna har gått hem.

(Fast, haha, jag har fortfarande världens bästa jobb)

Guldrusch

image23
Mitt rum i Uppsala

image25

Mitt rum igen.

Det har sina sidor att bo i korridor. Men jag har redan lärt mig att trivas här. Fast det ska bli skönt att komma tillbaka till Sundsvall och laga mat i ett eget kök.

Det finns guld i Uppland. Bara att börja leta.


Revolutionsgasque

Traditioner är inte min grej. En av mina äldre vänner drog med mig på en fransk uppsalagasque i går kväll. Alltså en sittning för att fira den franska revolutionen. Fast i Uppsala, på Snerikes nation. Jag hade blivit kommenderad att sätta på mig anständiga kläder. Inga byxor, inga kjolar över knäna, skylande skor. Och så vidare. Det visade sig bli en tillställning fylld av traditioner och gammal etikett. Och jag visade mig vara totalt ovan vid situationen. Medan studentorkestern spelade Marseillaisen, blev vi kvinnor eskorterade uppför trappan till matsalen. Min vän drog ut stolen åt mig. Jag såg ut ungefär som ett frågetecken. Men det var bara början. Resten av middagen, fick min vän bevaka varenda steg jag tog. Och förklara ungefär varenda ord som sades. Nu har jag lärt mig vad kuratorer innebär i nationslivet. Jag har lärt mig att när orkestern spelar ett speciellt stycke, ska alla resa sig upp och dansa pardans i tre minuter. Och trots att jag uppskattade att få vara med under en sittning i Uppsala, har jag lärt mig att jag uppskattar informalitet. Mycket.

Party party

Det är kul här på fredagskvällar. Man kan ha fest på rummet. Öppnar man det ena fönstret, hör man musiken från Göteborgs nation och öppnar man det andra, får man in hela Upplands nations dansgolv. Plus blinkande lampor i skiftande färger. Fast det är lite trashigare här inne, för jag hör dessutom alla som spyr utanför. Så jag stänger öronen och läser ut andra Stieg Larsson-boken istället (herrejösses, vad bra den är).


Kolonist javisst

I går skrev Enköpings-Posten att enköpingsområdet lyckligtvis hade förskonats från dödsolyckor i år. I dag dog en motorcyklist på vägen mellan Enköping och Uppsala. Lyckat.

Kolonimänniskorna jag besökte i dag var mycket trevliga, men så var det ju det där med att hitta en vinkel på texten. Och det blir ju inte lättare av att fotografen dissar min vinkel med orden:
- Du måste ju ha med alla människor vi pratade med i artikeln.
Jag, konfunderad:
- Men det måste jag väl inte alls?
- Nej, men då blir det inga bilder.
Nähä. End of discussion.

För övrigt är jag hungrig dygnet runt just nu. Jag förstår inte.


Röd tråd, någon?

Okej. En av Aftonbladets rubriker i dag: "Gifta svenska kvinnor om sina sexaffärer". Varför är de otrogna? Jo. Därför att män är svin. Och är de inte svin så är de tråkiga. Eller så är de både och. That's the fact. Vi kvinnor kommer aldrig att bli nöjda. Ja, jag är bitter.

Men samtidigt väldigt lycklig. Går det?

Jo, för i dag snackade jag bedrägerier med en kriminalinspektör. I morgon ska jag hälsa på i ett koloniområde och kolla in planteringar. Och skriva, skriva, skriva. Följdaktligen, kan jag då vara annat än lycklig?

Och så kan jag inte sluta läsa Stieg Larsson. Jag sover inte på nätterna. Jag spenderar typ all min lediga tid tillsammans med Salander och Blomqvist. Äntligen har jag insett grejen med boktrender. I alla fall den här. Jag har också insett grejen med Pachebels Canon in D Major. Den och klätterträdet på Katedralskolan passade utmärkt ihop i dag efter jobbet. Där satt jag tills myggorna ätit upp halva mig.

Nu blev det rörigt.

Kärleksbokcirkel

Greenen och jag är inte bra för varandra. Vi satt hemma hos henne, bakade scones, drack te och kunde inte prata om något annat än kärlek. Och när jag och Greenen pratar kärlek - ja, alla som känner oss vet hur det går. Det spårar ur totalt. Och slutar i ännu mer bitterhet. Jag lånade i alla fall en bok av henne, Paulo Coelhos Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät, som jag började läsa på bussen hem. En kärleksroman. I förordet stod:

"Kärlek är att förenas med den andre och hos denne upptäcka en gnista av Gud"

Det uppvägde allt.

Efter önskemål...

...så kan jag härmed berätta att NEJ. Det blev ingen födelsedagspresent. Fast jag tror att jag vet vad jag ska ge nu. Men fråga inte. My secret.

Abortkommentar på sin plats

En simskola och ett katthem - det har jag avverkat i dag. Och jag känner att mina artiklar börjar följa ett mönster. Jag måste lära mig att inte börja varenda artikel med tre käcka ord. Eller att avsluta med ett sweet citat. Det är bara det att simskolor och katthem så lätt inbjuder till det. Men usch. Snart spyr jag på min egen gullighet.

Okej. Jag skriver inte bara om katthem, faktiskt. Häromdagen intervjuade jag en läkare angående aborter. De hade ökat i Enköping. Hon trodde att det beror på att tjejer är rädda för att äta p-piller. Och i dag stod det ungefär samma sak i
Aftonbladet. Bara för att några jäkla forskare säger att man kan få blodpropp. Och visst, det stämmer säkert. Men, sa läkaren. Risken för blodpropp är sju gånger så stor vid en graviditet - även om man gör abort. Sug på den.

Welcome William

Johanna har all anledning att vara lycklig.

För det första: Jag har fått en kusin till! William heter han och föddes i morse. Välkommen.

För det andra: Min första riktiga etta! Enköpings-Posten i dag.

Så fick jag intervjua en enköpingsjonglör i dag också. Gissa var den inspirationen kom ifrån. Det är väldigt lugnande att jonglera, berättade han. Företagsjonglering ska få arbetsnarkomaner att stressa av. Men vadå? När jag jonglerar blir jag inte lugn. Snarare frustrerad när bollarna hamnar på golvet hela tiden.


På jobbet

image20image18
The systemkamera. Läskig i början.                   My precious. Går inte att vara utan.

image22
Voilà! Mon journal. Gårdagens.