Smart

Okej. Jag är fullt medveten om bristerna i min allmänbildning. Jag kan inte speciellt mycket om Frankrikes historia och har aldrig varit ett mattegeni. Och jag vet att det tog mer än ett halvår för mig att lära mig att jonglera. Men här är min revansch!

Illustrerad vetenskap testrapport IQ-test
Namn:
Johanna Linder
Ditt totalresultat: 120
Resultatkategori: Övernormal
Du fick bättre resultat än 90% av populationen.

Herregud. Jag älskar
sådana här test lika mycket som jag älskar den varma chokladen med grädde på Chocolat house.


Back to normal

I förrgår var jag fortfarande ensammast i hela världen. Eller i alla fall ensam journaliststudent på Förrådet. I går och idag exploderade hela Sundsvall i en enorm invation av bildare och jourare. Och jag befinner mig i en helt annan värld än för bara ett par dygn sedan. Allt är som det var innan sommaren. Nästan.

I ett desperat försök att vara duktig och nyttig, köpte jag, istället för vanligt bröd, en förpackning med dinkelbrödsingredienser. Bara att blanda med vatten och slänga in i ugnen. Så på eftermiddagen satte jag igång med mitt storbak - lite nervös eftersom jag inte direkt är känd för mina bakningstalanger. Allt gick förvånansvärt bra. Ända tills jag kom hem i natt och upptäckte att bröden är hårda som sten. Fan. Det behövdes mer än vatten, man måste tydligen ha plastpåsar hemma också. 


Och ängeln flög

Finns demoner? Vampyrer? Änglar? Om någon inte är mänsklig, vad är han då istället? Jag har träffat en ängel - kanske en aning fallen. Men när han satt på min stol i natt med gitarren i knät och spelade, såg jag en bit av hans vingar. De som visade mig hur man flyger.

"Anpassa mig till samhället för att det är så det funkar? Men Johanna, det är som att tänka att jag inte kan hoppa högre än två meter för att det finns dragningskraft, för att det är så det funkar. Det är ju inte så kul, eller hur?"
Mr Joke


Cheesy chocolat?

Ser jag rysk ut? Är det min, enligt vissa, stockholmska accent som förbryllar här i Norrland? Eller är jag bara väldigt, väldigt lik någon?

Jag mötte en ung kvinna i dag som påstod att hon kände igen mig. Hon ignorerade min antydan om att jag aldrig sett henne förut och förklarade att jag inte borde gå ute ensam. Det är farligt, tyckte hon:
- Man kan inte lita på någon. När män kommer upp i en viss ålder, blir de alla gubbsjuka och vill ha lammkött.
Efter en lång föreläsning om att jag borde tänka mig för, så att jag inte får mitt liv förstört, gick hon vidare. Hon skulle till Sidsjön. Ensam. Lite senare skulle jag köpa ost på Handlar'n. I kassan stod två män och pratade med varandra om något jag inte hörde. När jag skulle betala min ost och min choklad (som av någon anledning slank med av bara farten), log den ena mannen och sa:
- Cheese and chocolat? A very cheesy chocolat.
- Yes, sa jag och undrade vad han pratade om och varför han pratade engelska.
- You pay with a card? It's over here. Do you want a plastic bag?
Herregud, tänkte jag. Varför engelska? Jag hade handlat där förut och har aldrig snackat annat än svenska med personalen.
- Eh. Ja, det tar jag gärna.
Männen tittade på varandra, förvånat.
- Pratar du svenska? Jag trodde att du var utbytesstudent från Ryssland.
Jaha. . . ?

Hemma

I morse vaknade jag upp i min egen lägenhet. Lakanen är mina, rullgardinen är min och händerna luktar Sundsvall när jag tvålar in dem. Köket är fräscht! Dessutom kan jag brygga anständigt te igen. I går kväll vankade jag omkring här och var totalt euforisk. Nu inser jag att ingen antagligen har kommit till Sundsvall än och att jag kommer att få reda mig själv ett tag. Fast det gör mig inte så mycket. För snart kommer ju alla, inklusive de nya journalisterna. Då blir det full fart.


Rätt ska vara rätt

Sommaren gick fort. Nu lämnar jag min hemby med åkrar och skog, och tar bussdroskan upp till staden mellan bergen. Jag tror att det är bäst för alla parter, trots att pianot fortfarande är för stort och krångligt för att släpas med upp.

I går besökte jag förresten tingsrätten för första gången, något som ingår i min kurs i höst. Och jag hade lyckats släpa med mig Lisa. Blivande jurist som hon är, så var det väl inte så svårt att övertala henne. Förhandlingen handlade om misshandel och lite annat. Det blev en långdragen process för en massa målsägande och vittnen skulle prata. Och den åklagade förstås. Nästan alla hette Johanna. Inklusive jag. En Joanna hade till exempel åtalat sin bästa kompis Johanna för misshandel. Snacka om förvirring.

Men konstigt nog blev jag inte avskräckt. Rättegångar är inte så farliga som de verkar.


Kvinnan och fågeln

Det var en gång en fågel. Den hade vackert formade vingar och en glänsande, färggrann och underbar fjäderdräkt. Med andra ord, en varelse skapt för att flyga fritt på himlen, till glädje för betraktaren.
En dag fick en kvinna syn på denna fågel och förälskade sig. Hon stod och betraktade den flygande fågeln med häpet gapande mun, bultande hjärta och ögon som glänste av sinnesrörelse. Hon bad den komma och flyga med henne och de flög omkring i skyn i fullständig harmoni. Hon beundrade, vördade och lovprisade fågeln.
Men så tänkte hon: den kanske vill flyga sin kos och se några avlägsna berg! Och kvinnan blev rädd. Rädd att aldrig känna detsamma för en annan fågel. Och hon blev avundsjuk, avundsjuk på fågelns förmåga att flyga. Och hon kände sig ensam. Och tänkte: Jag ska göra en fälla. Nästa gång fågeln dyker upp kommer den inte att flyga bort igen.
Fågeln som också var förälskad, återvände nästa dag, gick i fällan och blev instängd i en bur.
Varje dag betraktade hon fågeln. (...) En märklig förändring började emellertid äga rum: eftersom hon nu hade fågeln och inte längre behövde fånga dess uppmärksamhet, började hon tappa intresset. När fågeln inte längre kunde flyga och uttrycka meningen med sitt liv, började den sakta tyna bort, tappa lystern i fjäderdräckten och blev ful - och kvinnan såg den knappt längre.
En vacker dag dog fågeln. Hon sörjde djupt och tänkte på den hela tiden. Men inte på buren, hon kom bara i håg dagen när hon såg den för första gången, då den glad flög bland molnen.
Om hon gav akt på sig själv skulle hon märka att det som grep henne så starkt hos fågeln var friheten, energin hos vingarna när de rörde sig, inte den fysiska kroppen.
Utan fågeln förlorade också hennes liv mening, och döden kom och bultade på hennes dörr. "Vad gör du här?" frågade hon döden.
"Jag har kommit för att du åter ska få flyga med fågeln i skyn", svarade döden. "Om du hade låtit den komma och flyga bort som den ville skulle du älska och beundra den ännu mer; nu däremot, behöver du mig för att finna den igen."

P Coelho

Dagens ungdom

Örebro har många trevliga restauranger, fast på en av dem kostar vanligt vatten fem spänn.

I Örebro finns också min kusin som jag hälsade på i helgen. I fredags stod vi vid en hållplats och väntade på bussen från Garphyttan in till stan. Några superstöddiga trettonåriga killar började mucka med oss. En av dem hette Rickard. Han trodde att jag var femton och frågade mig saker som "är du oskuld?" och visade kallingarna. Jag blev lite smått irriterad på dem (typ "suck, ungdomar nuförtiden"), men fick snabbt en chans att hämnas.
Rickard: - Vill du se mina muskler?
Jag: - Nej. Men jag tar dig i armbrytning, jag lovar.
Rickard (med ett stort leende och grymt självförtroende): - Okej, vi testar.
När jag vann med högerarmen, hävdade han att han var vänsterhänt. Fast jag bröt ner den också. Hans kompisar skrattade, några tjejer som satt bredvid likaså. Rickard bara gapade. Jag kunde inte låta bli att känna mig lite stolt. Visserligen var han sju år yngre. Men jag hade inte bara vunnit armbrytningen, utan dessutom hans respekt. Kanske är armstyrka det enda som biter på småungarna nuförtiden?


Emetofobisk

Frustration! Jag hade spelat in mitt filmmusiktema med mobilens röstpåminnelsefunktion. Och det första jag gör när jag ska skriva ner det på datorn är att radera det. Jag får lite panik och tillbringar en halvtimme vid pianot med att försöka minnas vad jag skrivit. Utan resultat, så jag ger upp. Fem minuter senare kommer jag på mig själv med att nynna på den. Livet är allför ironiskt.

Och jag har blivit brunett lagom till hösten. Tydligen följer jag höstens hårtrend till punkt och pricka, läste jag i Metro. Så bra då.

Bye bye korridoren, förresten. Nu är det Örebro nästa. Och sedan Sundsvall, min alldeles egna lägenhet. Med EGET KÖK. Jag skrev en lapp till korridorarna i Uppsala innan flyttlasset gick. Några fina saker fick jag ur mig, såsom "tack för i sommar" och så vidare. Så avslutade jag med orden: "Ha det så kul med disken i höst". Hoppas innerligt att de fattar piken. För hur kan så få människor lyckas med att göra ett kök så äckligt på så kort tid? Jag tackar min spyfobi för att jag slapp hänga över toaletten en enda natt.

(Åh fy. Jag mår illa av den sista meningen. Inga fler spyor i min blogg på ett tag.)


De faller ibland

Av någon märklig anledning har jag fått för mig att börja komponera filmmusik. Jag och mina galna infall. Och, som sagt, temat till Jurassic park är ett ideal. Det är så grymt enkelt och ändå så otroligt vackert. Jag har alltid varit ett fan av enkla och catchy melodier. Men det blir så lätt tråkigt och förutsägbart. Och likt något annat - typ Jurassic park-temat. Jag tycker inte om att ha tydliga förebilder och jag håller fast vid den åsikten. Ikväll vid pianot blev det ett tema, ett mycket vackert och enkelt. Men det kanske skiter sig. För de är som nyhetsknäck. De faller ibland.

Och om det gick, skulle jag spela in det och lägga ut det på bloggen för feedback. Eller nej. Kanske inte.


Nytt år med kräftor?

Egentligen kunde vi slopa nyårsafton i december och lägga den mellan augusti och september i stället. För vem börjar inte om på nytt till hösten? Vem lovar inte sig själv att bli tusen gånger mer organiserad, sluta äta choklad, göra alla arbetsuppgifter, läsa Sagan om ringen ingående och älska allt och alla i sin omgivning till hösten? DET kallar jag många nyårslöften på en gång. Jag föreslår en reform av almanackan. Traditioner, my ass.

Summa sumarum

Ledig. Libre. Free. Jag fattar det inte riktigt. Men nu är det över, bye bye Enköpings-Posten. Fast chefredaktören gav mig så mycket beröm på fikarasten att jag tillslut bara stirrade ner i mitt te och log. Inför resten av reportrarna dessutom. Snacka om själförtroendeboost. Och innan han gick därifrån i fredags, sa han:
- Vi är naturligtvis inte färdiga med dig. Du har ju lov och sådant. Vill du frilansa på din första lediga dag?
Så jag antar att de är nöjda med mig i alla fall. Och jag är mer än nöjd med sommaren. Trots att mina nya Vagabond-skor fortfarande är smutsiga från mina älg- och kråkstrapatser.

Nu snor jag 
Madelenes idé och bedömer sommaren med några korta:

Roligaste knäck - "Kungen" - en av huvudpersonerna i TV3:s storsatsning i höst, realityserien Sjukhuset - bor i Enköping. Vi får en exklusiv intervju (de får egentligen inte prata med medier än och han nobbade Aftonbladet). Jag har full förståelse för att de valde att följa just honom. Jag skrattade mig igenom hela intervjun. Bara en fantastisk människa kan få tjugo sura gamla tanter att börja sjunga julsånger i väntrummet på akuten.

Tråkigaste knäck - Håbo kommun storsatsar på energirådgivning till villaägare i höst. Intresseklubben och jag antecknar.

Märkligaste knäck - En kråka flyger in i en elledning, tar eld, ramlar ner på åkern och startar en gräsbrand. TT vill ha min text. Nyheten basuneras ut i sextio av landets tidningar. Stackars grillade fågel.

Bästa upplevelsen - Min första, egna framgrävda etta: "Aborterna ökar bland tonåringar". Det var lokalt i Enköping naturligtvis, men i alla fall. Läkarna var oroliga och jag var så stolt att jag nästan sprack.

Sämsta upplevelsen - När fotografen ville bestämma enväldigt hur mitt reportage om kolonilotter skulle skrivas. Jag stod inte på mig tillräckligt, utan anpassade mig efter honom. Och texten blev följdaktligen något av det sämsta jag någonsin skrivit.

Och tack Sofia för alla härliga diskussioner om chefer som är på semster, ungdomsmottagningar som vägrar prata med journalister och världens godaste falafel.


Tjänstefel

I morgon är det sista dagen på Enköpings-Posten. Och jag har inte bakat några kakor. Attans. Nu får jag väl aldrig jobb där mer.

Dinosaurieinspiration

Hur kan man egentligen bli förkyld mitt i sommaren, undrade jag för någon vecka sedan. I dag gör det förbaskat ont i halsen.

Men jag inspireras grymt mycket av soundtracket till Jurassic park just nu. Det är så vackert.

Prövning

Klockan två i natt hade jag fortfarande inte somnat. Men jag var på god väg. Jag skulle gå upp vid halv sju, så det var redan ganska sent och det störde mig lite. Jag svävade någonstans mellan dröm och verklighet när jag vaknade av ett vrål. Det skrämde livet ur mig. Sedan var det som om det växte fram. Musiken blev starkare och starkare. Skriken och skratten också. Till min fasa började jag förstå att det inte kom utifrån. Någon av mina kära grannar hade fått för sig att ordna en efterfest i vardagsrummet en söndagsnatt. Jättekul. Minst tio fulla studenter precis utanför mitt rum. Tysk hårdrock på så hög volym att det inte kan beskrivas. Det var som om dörrarna och all eventuell ljudisolering hade upphört att existera. Och där låg jag. Eller, jag snarare vankade fram och tillbaka över golvet. Någon gång vid fem tystnade de och jag kunde till slut somna och vakna någon timme senare med blodsprängda ögon och huvudvärk.

Ja ja. Jag bor faktiskt i korridor. Lite får man väl tåla. Sova kan jag göra när jag blir gammal.


Bussbarn

Länge har jag funderat på vad jag skulle kunna skriva om Bergman. Något minne måste jag väl ändå ha av karln, tänkte jag. Men det enda jag kan komma på är en scen ur Fanny och Alexander, då när prästen brinner inne. Han ligger på golvet och är alldeles svart. Jag drömde mardrömmar om honom i flera dagar. Och det är knappast ett smickrande minne, så jag låter andra hedra Ingmar Bergman. Jag är inte rätt person.

När man åker buss till och från jobbet varje dag, som jag gör, stöter man ibland på lite märkliga människor. Till exempel tanten som skällde på mig för att jag ställt väskan på sätet bredvid mig, trots att bussen var nästan tom. Och som sedan prompt skulle sitta pladdra med mig hela resan, trots att jag var trött och bara ville läsa min bok. Och när hon gick av och jag önskade henne en trevlig kväll, fnös hon bara. Jag ville ge henne en rak höger. Men de värsta bussresemarodörerna är ändå barnen. Det borde finnas regler för hur högt barn får skrika in public. Och jag blir mer och mer säker på att jag aldrig ska bli mamma. Möjligen kan jag någon gång i framtiden överväga adoption. Men då ska moderskänslorna vara fan så starka. Det räcker med syskon- och kusinbarn. Och just nu, kusiner. I går hälsade vi på William.



Min farbror ville ha en dotter och trodde aldrig att han skulle kunna tycka så mycket om en pojke. Men ack, så fel han hade.

Röd färskpotatis

I går kväll slutade mitt internet att fungera. Det var en traumatisk upplevelse. Kanske är jag lite för beroende.

Nu i kväll följde jag med en fiskare ut på Mälaren. Vi fick inte så mycket fisk, men det blev fina bilder. För att vara jag naturligtvis. Av honom fick jag färskpotatis, eftersom jag är vegetarian och inte äter fisk. Dem blev jag väldigt sugen på när jag kom hem, mitt i natten. Då hade jag inte hunnit äta någon middag och var utsvulten. Jag brukar inte äta potatis och vet inte hur man gör när man kokar dem. Som tur var hittade jag en kökschef i korridorsköket som vägledde mig. Och potatisarna blev faktiskt helt okej. Trots att de var röda och såg rätt skumma ut. Man lär sig något nytt varje dag.