Det här är ingen modeblogg, men...

...jag har shoppat järnet i Stockholm i helgen!

Och upptäckt ett nytt shoppingparadis: söder! Det, tillsammans med klassiska Drottninggatan, blir så mycket att gå igenom att inte ens vår kära Ebba från Veckorevyn skulle ha tid och tålamod.

Så blev det en del fynd också. Mörkrött läppglans från The Body Shop, röd plånbok från Puccini och rutig kavaj med skärp från Zara till exempel. Det sistnämnda var verkligen inget planerat...

Men trots att Stockholm var underbart, är det så skönt att vara hemma i lägenheten igen och slippa en luftmadrass som tappar typ all sin luft under natten.

- Minus sju?! Då har man ju typ inga ögon!
Julia analyserar synfel

Kyckling med jordnötter och en röd pläd

Det blåser och tjuter i knutarna här på Förrådet. Det snöar. Det är kallt. Men det är inte storm.

Jag satte på mig mössa, vantar och halsduk och begav mig hem till Victor för att laga jordnötskyckling och ris. Vi hade i way too much lime och en hel chili istället för en tesked. Det blev lite som eld i munnen, men supergott! Restaurangklass skulle jag säga. Kanske lite mindre chili nästa gång bara.

Kyckling i jordnötssås, 4 portioner

4 kycklingfiléer, ca 500 g
2 äpplen
2 vitlöksklyftor
1 dl salta jordnötter
1-2 tsk hackad röd
chilifrukt
2 msk jordnötssmör
rivet skal och saft av 1/2 lime
1 msk farinsocker
1 dl vatten
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1 hönsbuljongtärning
1 msk smör
1/2 tsk salt


Skär kycklingen i strimlor. Kärna ur och strimla äpplena. Skala och hacka vitlöken. Hacka nötterna. Vispa ihop nötter, chili, jordnötssmör, lime, farin, vatten, grädde och smulad hönsbuljong i en gryta. Låt koka upp. Bryn kycklingen, lite i taget i smör i en stekpanna. Lägg över i grytan och låt koka några minuter. Smaksätt med salt. Fräs äpple och vitlök och rör ner i grytan. Servera med kokt ris och fräst salladslök. Källa: Arlaköket nr 3 2000

118659-3

Så har jag köpt en luftmadrass. Och en röd pläd på Åhléns. Underbar. Den ska få följa med till Stockholm i kväll och agera täcke. Hoppas bara att vi kommer i väg. Äsch, klart att vi gör. Som om vi skulle bry oss om en liten storm...

Hon svarade!

Halv tolv i dag ringde jag till min intervjuperson som aldrig svarade och drev mig till vansinne i går. Hon svarade! Jag lyfte nästan från stolen av glädje. Sedan har jag bara skrivit hela dagen. Och det blev ju en artikel i alla fall. Något förvirrad. Men ändå.

Nu ska jag på African Move, världens härligaste träningsform. Och sedan blir det mer artikelskrivande. Lite sömn ska jag väl hinna med i kväll också.


Regnet det bara öser ner

Sundsvall är sig likt. Det är bara lite kallare än det var i fredags när jag åkte. Och lite regnigare. Förutom sega taxibilar som lät mig stå utanför stationen och vänta länge i spöregn klockan nio på kvällen, gick resan förhållandevis bra. Vid dörren till mitt hus stod till och med en liten dyngsur välkomstkommitté och tog emot mig. Okej. De var inte där för min skull egentligen. Men ändå.



Åh shit. Det är helt fruktansvärt när man har bråttom med en uppgift och inte får tag på de personer man vill. Jag blir verkligen galen. Och frustrerad. Men det är bara att hoppas att det är färdigt till på fredag. Det måste det.

Nostalgi

Söndag. Mycket ångest, men bra slut.

Jag önskar att jag kunde säga att det har varit helt underbart att komma hem, men jag har mest oroat mig för minoritetsuppgiften och praktik. Varför tar jag inte tag i saker när de borde tas tag i? I morgon blir en jobbig dag för då måste jag ringa alla som jag borde ha ringt redan innan helgen.

Att träffa Sandra och Jos var dagens höjdpunkt. Skvaller, uppdateringar och djupsnack - allt i ett. Och en kopp te på Storken. Precis vad jag behövde för att lugna ner mig lite. Samtidigt blev jag påmind om allt det gamla, om hur kul vi hade och om hur mycket jag saknar tjejerna. Nostalgi.

Men nu är det Sundsvall som gäller och det känns bra att åka tillbaka i morgon. För jag längtar tillbaka till vännerna där. Det blir skönt att komma hem.


Hemma - var ligger det nånstans?

Så är man hemma då. Eller vad är hemma egentligen? Jag bor ju i Sundsvall för tillfället. Men mitt barndomshem ligger två mil utanför Uppsala. Och där befinner jag mig nu. Så var det utrett.

Hemma
Hemma

Det känns minst sagt märkligt att vara här. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men det är någonting som stör mig. Jag har varit borta så länge och jag har skapat mig ett liv i en ny stad. Det låter fånigt, men jag känner mig som en främling i "mitt eget hus". Jag bor ju inte här egentligen, jag är bara här på besök.

En visit på akademiska sjukhuset bara några timmar efter ankomsten gör ju heller inte saken bättre, även om det var trevligt att träffa lite släkt. Kvällen spenderade jag hos barndomsvännen Sandra och hennes pojkvän. Massor med godis och en och annan Mary-Kate-och-Ashley-komedi konsumerades och åtskilliga samtalsämnen avverkades.

Och jag har kört bil för första gången på nästan två månader!

Uppsala

I morgon tar jag en taxi till stationen, åker tåg i tre timmar och sedan är jag hemma i Uppsala! Längtar faktiskt nu. Fast det är tråkigt att åka också. Jag kommer att sakna mitt Sundsvall, tror jag.


Skriva, skriva, skriva

Efter ett otroligt ångestframkallande klassmöte sitter jag här hemma igen och funderar på hur jag ska göra för att få praktik på UNT. Jag har tre kontakter där sedan innan. Kanske kan de hjälpa mig? För jag vill, jag vill, jag vill få komma dit.

Häromdagen skickade jag in mitt misslyckade porträtt av en gammal student till intervjupersonen och bad henne kommentera. Detta var svaret jag fick:

 

Jag tycker att din text är bra. Den är lagom lång och lättsamt hållen, jag hittar inga faktafel.

Det här kan du vara nöjd med.

Så även om jag tror att mina lärare har lite mer att anmärka på, så känns det bra. Väldigt bra. Någon som har ett förslag på en intressant "minoritet" som jag skulle kunna skriva om?

Nu ska jag iväg på redaktionsmöte med Kåridåren. Jag ska skriva om bankomater. Suck.


Godkänd

Större delen av denna soliga dag spenderades i redigeringssalen där jag lärde mig mer om snygg layout. Det är så roligt! Funderar nästan på att bli redigerare i stället för reporter... Fast bara nästan - och man kan faktiskt bli både och.

Efter lunch fick vi nys om att tentan skulle vara rättad och alla var i upplösningstillstånd. Jag sprang runt hela skolan och försökte hålla jämna steg med en väldigt uppskruvad Victor. Vi gick igenom hela biblioteket, men vi hittade aldrig något tentaresultat. Inte förrän senare på eftermiddagen var saken klar: jag blev godkänd! Tack och lov.

Dessutom kom nya Koridåren ut i dag. En tidning med en skrattande Kjell på framsidan. En Kjell som jag har intervjuat. En Kjell som jag alltid kommer att minnas som "han som var sugen". Tur att han inte lyckades få oss att ändra på texten.

Och sedan blev det sång och trevlig kväll med sopraner. Och senare även trevlig kväll med altar, basar och tenorer.


Seger över In Design

Äntligen har jag lärt mig hur man redigerar! Eller jag har i alla fall fått nosa på de mest grundläggande grunderna i In Design - programmet som inte ville samarbeta med oss i vintras när vi skulle redigera NEXT. Men vänta bara, snart är jag grym och då tycker jag att vi samlar NEXT-redaktionen igen och gör nummer två. En icke-Word-version.

Eller kanske inte...

I alla fall så lyckades jag redigera en sida i dag. Med lite hjälp av lärarna och mycket hjälp av Victor. Sedan gick jag hem och inbillade mig att jag skulle orka gå på både step och bodypump. Jag inbillade mig fel. För väl hemma blev jag hungrig och kände mycket mer för att laga couscous än att hoppa upp och ner på en bräda. Och med ens slogs mina nyttighetstankar i spillror. Oh well, det är en dag i morgon också. Och ska jag verkligen ta mig i kragen.

Lök på laxen

Som lök på laxen.

Det hörde jag en nyhetsuppläsare säga i dag. Har aldrig hört uttrycket... Är jag obildad? Hmm, dum fråga, klart att jag är. Men jag är journalist, så naturligtvis tog jag reda på vad det betyder. Susning.nu skriver:

Att lägga lök på laxen innebär, i alla fall ursprungligen, att förvärra (som om inte x vore nog kommer nu y som lök på laxen). Förr kunde man så att säga lägga lök på lite vad som helst, alltid i meningen fördärva, förvärra, förbittra.

Då vet vi det.

I morse skrev jag en artikel som faktiskt blev ganska okej till slut i alla fall. Speciellt med tanke på att telefonintervjun var en katastrof. Och sedan var jag på pilates. Trots att jag första gången jag var där misslyckades med det mesta. Men i dag gick det faktiskt tusen gånger bättre. Jag menar - jag tappade inte balansen vid varenda övning i alla fall.

Sedan gick jag hem och åt chokladpudding.


Ja! jag vill lära mig knuttrimning!

Kan Globen rulla?

Nu har jag suttit i en och en halv timme och bara skrivit in namn på www.birthday.se. Där kan man kolla upp när folk fyller år och hur gamla de är. Det är kul, I'm so exited! Man kan söka på kändisar eller på gamla lärare som man alltid undrat om de verkligen är så gamla som de ser ut. Sedan kan man ju också söka på sin familj och sina vänner om man nu skulle ha glömt bort någon viktig födelsedag eller så. Det är helt perfekt och precis vad jag behöver - med min virriga personlighet.

Dagens dialog:
Lilla Anna: - Vill du ha Globen rullande bakom eller framför dig?
Victor: - Kan Globen rulla?

Djävulen bär prada

Sundsvall i dag var ett mörkt, molningt Sundsvall. Och lördagen har känts som en söndag. Antagligen på grund av biobesöket, för av någon anledning är bio för mig ett sätt att lindra söndagstristess. 

Filmen - Djävulen bär prada - är underbart lättsam och härlig. Passar perfekt till den som vill drömma sig bort från höstmörket, in i en ouppnåelig tidningsvärld där mode är allt. Meryl Streep är grym i rollen som djävulsk chefredaktör. Och Anne Hathaway, från En prinsessas dagbok är strålande vacker filmen igenom. Vilket gör det icke trovärdiga ännu mindre trovärdigt. Men, å andra sidan, hade filmskaparna velat göra en verklighetsförankrad film som människor kan känna igen sig i, hade de nog valt ett helt annat tema.


118659-1


Byggställningar

I hela mitt liv har jag trott att Uppsala är värst. Men jag har insett att det inte alls är så. 

I dag begav jag mig ner till gågatan i Sundsvall och shoppade diverse strumpor, teer och födelsedagspresenter. Det var kaos där nere. Byggställningar och lastbilar bredde ut sig och lät oss stackars shoppinggalna trängas på någon liten asfaltsplätt bredvid. I bland önskar jag att de bara kunde lämna det som det är. Låta bli att braka in med stora maskiner och lyftkranar i stan, mitt emellan alla människor och bilar. I går blev vår fotograf och hans kamera nästan mosade av en enorm lastbil som skulle fram precis när vi skulle fotografera "shopping i Sundsvall". Fotografen hann undan, men vad är det för ödmjukhet av lastbilsföraren att bara köra?

Nej, bara bygga om på gågator om det är absolut nödvändigt!


Gården älskar jag mer

Nu har jag ringt det läskiga samtalet. Jag har aldrig gjort en så dålig intervju i hela mitt liv. Skäms ögonen ur mig. Och hon jag intervjuade är ju journalistutbildad också, så hon säger säkert till sin man i kväll att: "jag pratade med en journaliststudent och, haha, vad hon var osäker och dålig på att intervjua. Det var bara slutna frågor genomgående. Hon kommer aldrig att bli något". Åh. Suck.

Men jag vet att jag kan bättre...

Nästa helg ska jag åka till Uppsala! Jag längtar faktiskt redan. Konstigt nog. Men nu när jag verkligen har bestämt mig för att åka, tycker jag att det ska bli otroligt skönt. Sundsvall har blivit mitt andra hem, men gården är fortfarande mitt första. Hur gärna jag än vill intala mig att jag står på egna ben nu och allt det där. Jag älskar Sundsvall, men gården älskar jag mer.

Nervositet

Fy sjutton vad jag är nervös. Igen. Det borde ju inte vara några problem nu när jag till och med klarat av att ringa självaste Lönnå. Det är ju bara en gammal student jag ska ta kontakt med den här gången. Men hjärtat klappar hårt, hårt, hårt och jag är rädd. Av någon märklig anledning. Jag menar - så farligt kan det ju inte vara. Ett telefonsamtal. Eller två.

När jag har varit duktig och ringt, och förhoppningsvis fått tag i rätt person, ska jag träffa vännerna nere vid universitetet. Madelene har nämligen blivit modell för nya kurskatalogen och vi ska "gå med henne i parken" och sådana saker. Och så ska de fota. I kväll är det African move och då ska de också fota...

Dagen då planerna gick i kras

Idag har jag ändrat mig tre gånger. Först bestämde jag mig för att åka till Uppsala i helgen. Lisa och Helena skulle nämligen också komma hem, och jag vill ju träffa dem och de andra tjejerna. Och familjen så klart. Och resten av Uppsala. Hur som helst. Jag kom fram till att fredagen är ett problem. Jag vill verkligen vara i Sundsvall då, för vi ska ha födelsedagsfest för Emelie med tårta och allt. Och lördagen kommer jag antagligen behöva för att plugga och träna och allt som jag inte gör annars.

Så jag beslutade att jag skulle stanna här.

Ända tills jag upptäckte att jag är ledig på både torsdag och fredag. Jippie! Så jag ringde hem klockan tolv på natten. En något yrvaken, irriterad pappa svarade och jag förklarade att jag tänkte komma hem på onsdag kväll. Han sa att de kunde betala biljetten. Jag var mycket nöjd med mitt pusslande. I hela tre minuter. Sedan kom jag på att vi ska göra någon himla intervju under de dagarna, till vilken jag kommer att behöva skolans telefoner med bandspelare.

Så bye bye Uppsala. Kanske jag kommer nästa helg. Om jag hinner. Suck.

Världen är liten

Ja, vad ska man säga? Världen är liten. Och just i Sundsvall av alla städer. Det blev  en mycket omtumlande upplevelse som inte lämnade mig fri en enda sekund resten av kvällen. Men lite kul var det ju ändå. Och i morgon är det glömt. Nästan...

Ändå innehöll kvällen väldigt mycket roligt. Till exempel en sångtävling, många spillda drycker och taxiresor (som alltid känns lika lyxiga). Sedan blev jag utnämnd till Nasse i Nalle Puh. Från att i går ha varit en sötboll... Men man kanske kan vara både och.

Huvudvärk

Det luktar fisk i min lägenhet. Jag förstår verkligen inte varför, för jag har inte ätit fisk en enda gång sedan jag kom hit till Sundsvall. Men i natt när jag kom hem och öppnade dörren, slogs lukten av gammal äcklig torsk emot mig. Så nu vädrar jag. Och det regnar in.

Och jag är trött och huvudet värker.

A rose is a rose is a rose

Första tentan är genomförd och ångesten är numera ett minne blott.

Men det var riktigt nervigt innan. Efter en nervös lunch på Coffeehouse och chokladshopping på Hemköp, hade vi hunnit lugna ner varandra så pass mycket att vi vågade bege oss till tentasalen vid universitetet. Vägen dit gick längs ån och kändes ungefär som en fångmarsch. Och jag var dödsdömd.

Sedan gick allting väldigt fort och plötsligt var jag på väg hem igen. Levde gjorde jag också, trots allt. Och jag tror att jag klarar mig.

Väl hemma i lägenheten rev jag ner alla små färgglada klisterlappar som jag hade klistrat upp runt hela min dator. Jag sparade bara två. De viktigaste: "Vad är grejen?" och "A rose is a rose is a rose". Och just nu känner jag mig faktiskt som en ros. En röd ros med taggar.


Tanke

Så vad är grejen? Egentligen?

Grejen är att jag är sjukt trött på att råplugga hjärnan full med journalistikens grunder när det ändå bara flyger iväg efter fem minuter. Jag har aldrig varit såhär dålig på studieteknik. När jag försöker öppna en bok, somnar jag bara. Och tentan är i morgon! Lite smått panik...

För att förtränga morgondagens bekymmer för en stund, gick vi ner till gymmet i eftermiddags. African Move stod på schemat. Och dagens tips är verkligen att dansa afrikansk dans lite nu och då. Visserligen riskerar du att se ut som en stel sprattelgubbe i början, men det är galet roligt. Läraren på gymmet är afrikansk dansare och musiker och det ser så otroligt snyggt ut när han rör sig till trummorna! Jag blir otroligt inspirerad och vill se ut precis så. Vilket oftast resulterar i att mina höfter nästan hoppar ur led. Och att jag är så inne i att köra mitt race att jag missar när vi byter rörelse och jag är körd. Men det ska gå.

Afrika är förövrigt ett ställe jag längtar väldigt mycket till. Inte för att jag någonsin har varit där... men jag drömmer om att få åka dit. Kanske är det en längtan att få hjälpa. Eller bara en egoistisk tanke att få ta del av den lycka som jag har fått för mig ändå finns där. En sann lycka som existerar, trots fattigdom, svält och elände.