Det brinner i knutarna

Redaktionsövning. Jag har redigerat tre sidor och inte ätit något på tolv timmar. Jag har koll på varenda liten grej som händer i Sundsvall, men jag visste inte att mitt hus på Grönborgsgatan höll på att brinna upp i går. Eller, okej, brandlarmet gick. Men ingen rök utan eld, säger man väl?

Klockan är snart elva på kvällen och Johanna börjar bli trött. Jag vill hem nu.

Och tack, tack, tack för att bussolyckan i går hände norr om Uppsala och inte söder om. Å andra sidan finns det väl människor som just nu skulle ha velat det motsatta. Men nu får det vara skärpning på Upplands lokaltrafik. Så många gånger som jag har skrivit och klagat på busschaufförer som kör för fort, vägar som är alldeles för hala och bussar som inte har några
säkerhetsbälten. Folk i hela landet är rädda. Nu måste de väl ändå fatta?

Sex dog i går. Ellerhur, UL?

Knäck

Min första presskonferens handlade om regioner, ekonomi, sjukvård och politik. Härligt komplicerade ämnen. Och dessutom var jag inte ens på plats. Jag satt i skolan med hörlurar, ett block framför mig och en penna i handen och försökte tyda vad som sades. I bakgrunden satt min lärare och bevakade så att jag gjorde vad jag skulle. Nu ska jag försöka få tag på Sundsvalls nya kommunalråd vars efternamn typ inte går att uttala. Och sedan överdriva och vinkla hennes citat så mycket jag någonsin vågar. Så ädel är journalistiken. Det är den hårda sanningen.

Då var snöröjningsknäcket i går nästan roligare. Särskilt när jag, på väg ut för att fotografera en snöhög, träffade en jonglör mitt i en gatukorsning.

Och i kväll ska jag recensera Markus Fagervall på Tonhallen.

Rendez-vous

Mitt inne i någon av Sundsvalls skogar, bortanför överallt jag någonsin tidigare varit, ligger en begravningsplats. En begravningsplats med riktiga gravstenar och en minneslund med ljusstakar. Ett enda ljus brinner fortfarande. Små, igensnöade vägar slingrar sig mellan gravarna. På den allra högsta punkten står en ensam kyrkklocka. Allt är stilla och natt. Snön har fallit i flera timmar. Men jag känner inte kylan förrän jag kommer hem. Då skakar jag av köld tills jag somnar.

Melody Mc

Det här är min lärare! Eller nästan i alla fall. På riktigt!

Bara februari

Och jag föll igen. Naturligtvis. Måste se upp bättre. Kanske en vår, med sol och kal asfalt, kan få mig på fötter? 

Fast våren är en väldigt lömsk årstid. Just när man tror att den aldrig kommer att komma tillbaka, dyker den plötsligt upp - för att sedan försvinna igen. Och jag lär mig aldrig.

Schlager i Örnsköldsvik

Så gick han vidare i alla fall, Sebbe. Trots att han försatte mig, och många andra, i något slags chocktillstånd i fredags. Vad har han gjort med håret?

Vi var åtta stycken som lämnade Sundsvall i fredags eftermiddag för att ta oss uppåt i landet. För varje meter vi åkte befann jag mig längre norrut än jag någonsin varit. Bergen blev högre och högre, vinterlandskapet vackrare och vackrare. Och Högakustenbron gav en sorts oslagbar New York-känsla.

Örnsköldsvik liknar Sundsvall. Förutom att backarna är brantare. Vi rullade in i staden till tonerna av Värsta schlagern med Markoolio och Linda Bengtzing. På himlen skymtade vi Melodifestivalens logga och invånarna vallfärdade till arenan. Vi också. Och så satt vi på plats, beredda att se historiens bästa schlagerstartfält, enligt Christer Björkman. Och visst, jag är beredd att hålla med honom.

Men sedan var det kört. Måns Zelmelöf och Magnus Carlssons låtar hade lyckats etsa sig fast i våra hjärnor, vilket resulterade i att hela följande dag blev lite av en bisarr schlagermusikal. Vi delade upp oss i två läger. Ett för Måns och ett för Magnus. Jag i det senare. Och kvällens tävling blev minst sagt känslosam. Vi skrek, grät och skrattade. När resultatet var klart och Måns hade spöat skiten ur Magnus Carlsson, ställde sig alla upp och dansade och sjöng: Cara cara Mia, Cara cara Mia...

Jag dansade också, trots nederlaget. För min röst hade inte gått till Magnus som alla trodde. Utan till  Idol-Sebastian - the one and only.

Love isn't in the air

Johanna Sällström är död. Men varför? Hur gick det till? Antigen har journalisterna på Aftonbladet glömt att ställa den så otroligt viktiga frågan eller så vägrar polisen säga något. Troligen det senare. Fy sjutton vad folk dör unga. Först Anna Nicole och nu det här. Skrämmande.

Och min brevlåda var dessutom skrämmande tom i dag. Samma sak varje år. Dum som jag är går jag alltid och hoppas att jag ska ha någon hemlig beundrare någonstans som vill förklara sin kärlek till mig på Alla hjärtans dag. Yeah right, haha.... Men det vore så romantiskt.


Tankeställare

Efter en totalsågning på tv-kursen tidigare i kväll, gick jag hem och försökte laga omelett. Den blev inte speciellt god, eftersom jag faktiskt aldrig lyckats komma underfund med hur man gör. Den blir alltid smaklös och trasig. Så jag var väl kanske inte alltför optimistik till tillvaron när jag skulle sätta mig vid datorn och jobba lite. Muttrade lite för mig själv. Men jag satte mig inte på stolen, för den fanns inte. Jag hamnade på golvet, rakt framför tv:n. Det var en överraskning. Någon hade dragit undan skrivbordsstolen för mig. Så jag satt där en stund och tittade. På tv4 snackade de om klimatförändringar.

Och ja. Jag fattar vinken. Vad är inslagssågningar och trasiga omeletter mot jordens undergång?

Ljusare värld

I går slog jag huvudet i en dörr. Sedan låg jag däckad på min säng med världens största bula och ett fruset korvpaket över ögonbrynet resten av kvällen. Kul. Jag blir så klantig när jag är trött.

Och nu får jag väl en präktig blåtira rakt över ögat också. Nice, eftersom vi ska göra tv nästa vecka.

Men - vi är på väg mot ett ljusare Sundsvall. Och när det blir vår ska jag leka reporter på Enköpings-Posten. Längtar redan.



Haha. Jag har en lila ofrivillig ögonskugga på vänster öga.

Det ordnar sig

Redaktionsövningen i höstas var stressig. Men den var ingenting mot vad min dag har varit i dag. Och jag har lärt mig en sak: att aldrig, aldrig ta något för givet. Speciellt inte när det gäller tv.

Dagen började kaotiskt. Jag fick ett panikartat sms och fick skippa morgonteet för att i stället jaga reda på diverse namn och telefonnummer. I ovisshet gick jag sedan till skolan och gjorde research vid en dator resten av förmiddagen. Något rastlös. Mina gruppmedlemmar hade nämligen kameran - som jag behövde på eftermiddagen för att göra mitt inslag. Och deras grej höll på att skita sig totalt. Katastrofen var ett faktum och min stressfaktor var... ja, hög. Minst sagt.

Men några snälla busschaufförer, mikrofonproblem och hjälpsamma lärare senare, satt vi i alla fall där klockan fyra med ett bra och snyggt redigerat inslag. Jag förstår inte riktigt hur det gick till, men allt fixade sig till slut. I'm so proud. Mina vänner är duktiga.


Konsten att berätta med magen

DN. Jag ska aldrig sluta prenumerera. Morgnarna blir inte samma sak när jag inte hinner läsa. Och de blir ännu värre utan mitt  gröna te. De morgnarna vill varken jag eller min omgivning uppleva. Det här var just en sådan morgon.

Vi hade morgonmöte och jag var precis i tid. Som vanligt. Inte för sen och absolut inte för tidig, bara i tid. Och alltid stressad. Vilket gör att jag halkar och nästan ramlar åtminstone tre gånger på vägen. Oftast mitt framför en tant eller en snygg student. Of course.

Sedan gjorde jag tv för allra första gången i mitt liv. Speakertexter. Jag sjöng upp lite - magmusklerna måste komma i gång, annars strejkar halsen. Vi läste och läste. Berättade. Om drakar som ska dräpas och kungar som tågar söderifrån för att ta upp kampen. Om björnar, vargar, järvar och lodjur. Och det är inte lätt att säga "chef" i bland. Det blir lätt "jelf" i stället, ellerhur Jenny? Det är konstigt hur roligt sådant kan bli klockan sju på kvällen när man suttit en hel dag och redigerat ljud. Oh well.


Att ta risker

Har jag en förkärlek för tonårsfilmer? Är det i så fall därför som jag älskar Linas kvällsbok så mycket? Eller är det kanske för att jag kan ta praktiskt taget allt som händer i filmen och överföra det till mitt eget liv? Kanske inte spyorna då. Men resten. Det stämmer liksom. Förutom på en punkt. Hon är modig, så slutet blir lyckligt. Kanske jag skulle prova att riskera lite i bland?

Snart är jag vuxen

Det är läskigt.

I dag har jag köpt spisrengöringsmedel.


Händelser som gjort mig glad i dag:

  • Vår kvällstidningsräv till redigeringslärare gav beröm åt både Jenny och mig och sa att vi hade potential. Yes.
  • Ingemar Ingressdevil överraskade ännu en gång med sin oväntade ödmjukhet. Han gick ut hårt som vanligt. Sedan tyckte han tydligen att jag såg skräckslagen ut, för han frågade flera gånger om jag var okej.
  • Jag har ett mål. Bortom journalistiken. När jag är klar med den här utbildningen så ska jag bli aerobicsintruktör. På riktigt!
  • Jag gjorde ett fynd, vilket inte händer ofta. Köpte en klänning på Gina Tricot. Billig och gorgeous.
  • Fick se Victors nya lägenhet två trappor under mig. Så snygg. Han är en riktig inredningsguru. Och han bjöd oss på tacos också. Behövde det efter en lång dag med InDesign.

Och visst klarar jag mig själv.